Selectati limba:
 • Română
 • English
 • RO 19 – ”Iniţiative în Sănătatea Publică”

  Proiect RO 19.11 "Imbunatatirea serviciilor acordate in domeniul hematologiei si oncologiei pedriatice in Romania prin achizitia de bunuri, servicii si lucrari de specialitate"

  Parteneri

  SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ PENTRU COPII “LOUIS TURCANU” TIMIȘOARA - PARTENER 1
  Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara este principalul furnizor de servicii medicale cu profil pediatric din zona de vest a României. Este un spital cu tradiție, înființat în anul 1903 și având o activitate profesionala diversificata ce acoperă toată gama specialităților pediatrice.
  Spitalul are profil de urgență fiind din acest de vedere, principala unitate medicală desemnată să trateze urgențe medicale și chirurgical-ortopedice la copil. Din structura spitalului face parte Unitatea de Primire a Urgențelor, compartiment cu program permanent dedicat asigurării serviciilor medicale de urgență. Activitatea medicală este asigurată în permanență de un număr de 3 lini de gardă pediatrie, 2 lini de gardă chirurgie și ortopedie pediatrică, o linie de gardă anestezie și terapie intensivă, o linie de gardă neonatologie, o linie de gardă ORL.
  Spitalul este centru de pregătire medicală universitară și postuniversitară fiind afiliat ca spital universitar Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. Unitatea medicală a devenit spital universitar din anul 1950 aici desfășurându-se activitatea didactică cu studenții Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. Totodată spitalul este și sediul pregătiri medicilor rezidenți în diferite specialități cu profil pediatric, de - a lungul timpului in clinicile sale s-au format generații de medici specialiști în pediatrie, de chirurgie si ortopedie infantilă..
  Din punct de vedere științific spitalul are o activitate diversă, fiind implicat în mai multe proiecte de cercetare științifică medicală, în proiecte de cercetare doctorală și studii clinice ale căror rezultate au fost prezentate în publicații de prestigiu naționale și internaționale.
  Proiectele noastre de viitor includ extinderea activităților medicale către neurochirurgie infantilă, chirurgie spinală la copii, construirea unei noi clădiri pentru secția de chirurgie și Ortopedie Pediatrică și dotarea spitalului cu echipamente medicale de înaltă performanță, Tomograf, RMN, echipamente pentru chirurgie laparoscopică.
  www.spital-copii-timisoara.info/proiect-ro-19-11


  INSTITUTUL ONCOLOGIC “PROF. DR. I. CHIRICUȚĂ” CLUJ-NAPOCA - PARTENER 2
  Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat in anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa.
  „Institutul pentru Studiul şi Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care şi-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului” într-o vreme în care însăşi noţiunea de profilaxie era vag conturată.
  Intre anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a înfiinţat o şoală puternică de ginecologie oncologică cu subtanţiale contribuţii în domeniul studiulul cancerelor genitale reflectate în numeroase publicaţii medicale din acea epocă. Tot profesorului Stanca datorăm importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. În 1933 sub conducerea Prof. Stanca apare revista ”Cancerul” prima publicatie cu caracter oncologic din ţara noastră
  Între anii 1940-1957 director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activităţilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic cu rezultate valoroase concretizate un publicarea unor tratate, monografii şi lucrări valoroase care au reprezentat repere în cancerologie la momentul respectiv.
  Dar epoca ”modernă” a Institutului este indisolubil legată de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţă care preia conducerea acestuia în 1958. Format la scoala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuţă a inceput construcţia noului Institut situat în str. Republicii 34-36 construcţie finalizata în 1965. Profesorului se datoreaza structura conceptuală actuală a instututului bazată pe trei idei foarte originale în România acelor vremuri:
  Tratamentul bolnavului oncologic este un tratament complex fiind necesară cooperarea chirurgului, radioterapeutului, oncologului medical, anatomopatologului şi a altor specialişti
  Activitatea de cercetare în cancerologie este indispensabilă, pentru ca descoperirile acesteia sa fie cât mai repede aplicabile bolnavilor (ceea ce astazi se numeşte ”cercetare translaţională”)
  Formarea specialistilor oncologi este posibilă doar în asemenea institutii cu structură complexă care asigură baza materială precum şi competenţele necesare
  Aceste concepte stau şi astăzi la temelia activitaţii Institutului şi constituie premiza oricarul progres în activitatea noastră.
  În cinstea Profesorului Ion Chiricuţă, incepând cu 1990, Institutul poarta denumirea de Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca.

  Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca este unitate sanitară de interes public naţional cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii Publice, şi functionează în baza Hotărârii Guvernului României nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice.
  Institutul asigură servicii medicale preventive, curative, şi paleative în domeniul oncologic, desfăşurând totodată o amplă activitate de învăţământ şi cercetare. De asemenea, Institutul are obligaţia să desfăşoare activitatea de educaţie medicală continuă (EMC) pentru medici şi asistenţi medicali.
  www.ro19.11.iocn.ro/


  SPITALUL CLINIC DE URGENȚE PENTRU COPII “SF. MARIA” IAȘI - PARTENER 3
  Spitalul a fost infiintat In 1970 in actuala locatie prin unificarea tuturor structurilor pediatrice existente in Iasi (Spitalul Israelit, Spitalul Caritas, Spitalul Sf. Spiridon).In structura initiala  erau incluse 2 sectii de Pediatrie, o sectie de Chirurgie Pediatricasi Ortopedie, sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, sectia Oncologie si sectia de Prematuri.
  Profilele clinice sunt in marea majoritate unice pentru toata zona Moldovei. Sectiile si compartimentele functioneaza incepand din 1991 si sunt deservite de medici cu a doua specialitate sau competenta.Spitalul de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria” asigura asistenta medicala pediatrica de inalta specialitate pentru municipiul si judetul Iasi precum si pentru cele 7 judete ale Moldovei.
  Sectia Clinica Oncologie si Hematologie Pediatrica al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria” Iasi asigura asistenta pacientilor pediatrici neoplazici din toata regiunea Moldovei, care are natalitatea cea mai crescuta a tarii. Sectia are 35 paturi oncologie pediatrica si 10 paturi de hematologie pediatrica. Spatiul aferent este foarte redus, in fiecare salon fiind 3-4 pacienti. Mobilierul si paturile sunt, in majoritatea lor, defecte si invechite, iar mijloacele de administrare a citostaticelor sunt foarte putine si s-au deteriorat, fiind donatii de peste 15 ani vechime (infuzomate, injectomate).
  http://www.sfmaria-iasi.ro