Selectati limba:
 • Română
 • English
 • RO 19 – ”Iniţiative în Sănătatea Publică”

  Proiect RO 19.11 "Imbunatatirea serviciilor acordate in domeniul hematologiei si oncologiei pedriatice in Romania prin achizitia de bunuri, servicii si lucrari de specialitate"

  Informatii generale

  Proiectul RO 19.11 “Îmbunătățirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în Romania, prin achiziția de bunuri, servicii și lucrări de specialitate” este finanțat de către Regatul Norvegiei  prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul Programului RO 19 “Inițiative în sănătatea publică” cofinantat de Ministerul Sănătății.

   • Promotor de proiect: Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București (detalii partener ) http://www.iob.ro

  Parteneri de proiect:

  • Partener de proiect 1 - Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Louis Turcanu” Timișoara; (detalii partener ) http://www.spital-copii-timisoara.info/proiect-ro-19-11
  • Partener de proiect 2 - Institutul Oncologic “Prof.Dr.I.Chiricuță” Cluj-Napoca; (detalii partener ) http://ro19.11.iocn.ro/
  • Partener de proiect 3 - Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii «Sf. Maria » Iași. (detalii partener ) http://spital-pediatrie.eu/

  Buget : 5.655.653 Euro, din care 85% Granturile Norvegiene 2009-2014 și 15% Ministerul Sănătății

  Durata proiectului: 2015 - aprilie 2016

  Proiectul are o semnificatie deosebita prin sustinerea unui domeniu medical nu foarte dezvoltat in Romania, aflat la granita dintre pediatrie si oncologie, ce necesita o infrastructura specializata, pentru diagnoza si terapie. Este un proiect de amploare cu dimensiune nationala, prin implicarea unor centre regionale.

  Proiectul va permite realizarea in 3 centre regionale infrastructura necesara pentru evaluarea imagistica complexa a pacientului oncologic din sectiile de pediatrie, exaluare pre, intra si postterapeutica; aceasta va consta in posibilitatea efectuarii examinarilor RMN sub anestezie generala, intr-o platforma comuna ce include aparate RMN, aparate de anestezie compatibile si sisteme de monitorizare complexa a functiilor vitale la distanta. Activitatea in aceste platforme va fi multidisciplinara, fiind implicati medici radiologi, amestezisti, oncologi sau pediatri. Subliniem, ca in prezent, in reteaua de sanatate a Ministerului Sanatatii nu exista asemenea infrastructura dedicata. Necesitatea realizarii acestei investigatii sub anestezie generala provine din particularitatile comportamentale ale pacientilor oncologici din pediatrie, pentru care durata crescuta a examinarii, face imposibila mentinerea acestora timp de 60-90 minute in pozitie nemiscata, in conditii de claustrare.

  O alta premiera ambitioasa, in reteaua medicala romaneasca, pe care si-o propune acest proiect, este crearea la nivelul Institutului Oncologic Bucuresti a infrastructurii necesare realizarii radioterapiei externe la copii, sub anestezie generala, cu monitorizare la distanta, optiune terapeutica pentru care pacientii sunt trimisi in strainatate in momentul de fata. In vederea ridicarii nivelului de pregatire a personalului medical din sectiile de oncologie si hematologie pediatrica, ne propunem in cadrul proiectului realizarea instruirii unui numar de 279 de persoane, ( medici, asistente si infirmiere), sistem de instruire gandit a fi organizat pe centre regionale, prin participarea a 14 lectori, selectati riguros din centrele de performanta in domeniu.

  Premise proiect

  În prezent, peste 70% dintre copiii și adolescenții cu cancer pot fi vindecați, iar pentru unele tipuri specifice de tumori, aproape toate cazurile pot fi vindecate. Tratamentul este intensiv, de lungă durată și complex. Șansele de supravietuire satisfăcătoare sunt direct proporționale cu gradul de dotare a centrelor de tratament precum și cu gradul de specializare a colectivelor multidisciplinare formate din medici, asistenți și specialiștii în sănătate. Asigurarea unor asemenea servicii cer un suport financiar adecvat. Din păcate centrele de tratare a bolilor în cancerul copilului din România au o dotare precară, în multe situații fiind depășite din punct de vedere tehnic și functional având o vechime de peste 25 de ani, iar în alte situații lipsind cu desăvârșire. De asemenea, cea mai mare parte a secțiilor care tratează bolile de cancer la copii nu au beneficiat de investiții în amenajarea și modernizarea spațiilor în ultimii 25 de ani. Din aceste motive sunt situații când copii bolnavi, cu o speranță de viață ridicată și care în mod normal sunt tratabili, în România nu au mai reușit să invingă boala. În țara noastră sunt înregistrați un număr mare de copii bolnavi de cancer. Anual sunt înregistrate 500 de cazuri noi/an și 5000 de copii și adolescenți cu cancere în tratament, în diferite faze evolutive ale bolii; rata de diagnostic tardiv, în stadii avansate ale bolii în care foarte puțini supraviețuiesc este de aproximativ 50% . Cauza principala a diagnosticului tardiv și implicit a ratei scăzute de supraviețuire și vindecare este lipsa dotărilor corespunzatoare a centrelor de oncologie pediatrică precum și lipsa amenajarilor adecvate a secțiilor în care aceștia sunt tratați. Pentru a putea trata afecțiunile maligne ale copiilor se impune de urgența, dotarea și modernizarea centrelor de hematologie și oncologie pediatrică, acesta fiind obiectivul principal al proiectului de față. De asemenea, proiectul de fata are in vedere cresterea calitatii asistentei medicale de hematologie-oncologie pediatrica prin sesiuni de pregatire si instruire a personalului implicat in tratarea acestor boli. Numărul specialiștilor, medici și asistente, care îșul specialiă activitatea în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în prezent este foarte mic deoarece aceasta subspecialitate a fost desființată în România în urmă cu 10 ani, asfel încât nu s-au mai format specialiști noi.